preskoči na sadržaj

Tehnička škola Kutina

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Kutina sada

 

 

Petrovo u Kutini - projekt "Instructions for living a life"

EKO-ŠKOLA: DIJAMANTNI STATUS

DAN PLANETA ZEMLJE

SVJETSKI DAN VODA 2021.

- VREDNOVANJE VODA 

ZELENA ŠKOLA

pogledajte izložbu i riješite kviz

ZELENA KEMIJA

27.06. Podignuta Zelena zastava

22.05. Međunarodni dan biološke raznolikosti

    

  Predavanje

"Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama"

 

                               

3D tvornica budućnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenički kutak

Nove vijesti EKO škole!


Nove vijesti školske knjižnice

Radno vrijeme: ponedjeljak - utorak  7.00-14.00

E-KNJIŽNICA TŠK

https://sites.google.com/view/e-knjiznica/home

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tehničar za računalstvo

 

Tehničar za računalstvo 

     

   Računala poznajemo kao elektroničke naprave ugrađene u automobile, avione, uređaje koje koristimo u kućanstvu ili radu, koje vode zahtjevne proizvodne procese, pomažu pri skladanju glazbe, s njima konstruiraju se građevine, oblikuju se novi proizvodi, koriste ih u zdravstvu ili u obliku igračaka, pomažu nam pri prognoziranju vremena ... Međutim računala netko mora i izrađivati i programirati , dograđivati i popravljati. 
    Obrazovni program tehničara za računalstvo usmjeren je prije svega na profesionalno-funkcionalno osposobljavanje učenika za obavljanje poslova tehničke pripreme rada, izrade, održavanja i uporabe računala te svih uređaja koji rade na osnovi računala.
    Odmah na početku školovanja učenik postupno ulazi u svijet računalstva. Kako je računalstvo područje elektrotehnike koje se bavi elektroničkim uređajem - računalom, paralelno s tim učenik izučava temeljna znanja iz elektrotehnike, a u trećoj godini izučava elektroniku i u četvrtoj specijalizira elektroniku računala tako da je kao svršeni tehničar osposobljen za računalo i softverski i hardverski.
Programom tehničara za računalstvo učenik tijekom svoga četverogodišnjeg obrazovanja koristi suvremenu računalnu opremu. Priprema se i uči za poslove održavanja strojne i programske opreme, programiranja različitih aplikacija, uspostavljanja i održavanja lokalne mreže, upotrebe internetske i multimedijske tehnologije, uspostave i korištenja baza podataka, upotrebe aplikacijskih programskih paketa za razna područja, planiranja računalnog razvoja ustanove ili poduzeća.
   Fond općeg obrazovanja, prije svega matematičkog i prirodoznanstvenog, je takav da otvara mogućnosti za nastavak obrazovanja na tehničkim fakultetima i veleučilištima kao što su
Fakultet elektrotehnike i računalstva (FER), Fakultet organizacije i informatike (FOI), Veleučilište u Varaždinu.

Radni uvjeti

   Tehničari za računalstvo uglavnom rade u uredima u ugodnoj sredini. Obično imaju propisano 40-satno tjedno radno vrijeme, ali povremeno rade i izvan radnog vremena, kako bi otklonili zastoje, instalirali nove programske pakete ili priključili novu opremu. Moderna računalna i mrežna tehnologija omogućila je tehničarima da neke svoje poslove mogu obavljati na udaljenim lokacijama (npr. kod kuće, na putu), što pridonosi udobnosti i fleksibilnosti rada, ali briše granicu slobodnog i radnog vremena i prostora.
 

Poželjne osobine

   Tehničari za računalstvo trebaju biti osobe s razvijenim smislom za logičko razmišljanje, sposobnostima potrebnim za zahtjevni analitički rad, apstraktnim pojmovima i smislom za tehnička rješenja. Posao koji oni rade zahtijeva strpljenje, ustrajnost i točnost. Smisao za suradnju i sporazumijevanje važni su za tehničare koji rade u timu ili neposredno s korisnicima. Dobar tehničar mora imati smisla za samostalno i odgovorno održavanje računala, za istraživanje mogućnosti novih tehnologija te sklonost učenju novih sadržaja i spremnost za stalno usavršavanje.
 

Zapošljavanje

   Tehničari za računalstvo danas su vrlo traženi, a očekuje se da će potrebe za njima ubuduće još više rasti. Vrhunski tehničari mogu očekivati i vrhunske zarade, ali i veliku konkurenciju u svom radu. Tehničari za računalstvo nalaze zaposlenje u specijaliziranim softverskim poduzećima, ali i u brojnim drugim organizacijama koje se služe računalima (npr. banke, obrazovne institucije, pošta i sl.).

 

Detaljan kurikulum ovog zanimanja može pronaći ovdje
preskoči na navigaciju