preskoči na sadržaj

Tehnička škola Kutina

Login
Kutina sada

                                     

Popravni 2017. godine

Novi raspored usmenih ispita

3D tvornica budućnosti

   

na društvenoj mreži facebook:

  

Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
ALGE

ALGE

">http://

alge (lat. algae), u najširem smislu, svi autotrofni organizmi
na nižem razvojnom stupnju koji u svojem tijelu sadrže klorofil,
od kojega velik dio alga ima zelenu boju. Mnoge su alge modre,
smeđe ili crvene, jer klorofil prekrivaju drugi pigmenti.
Ovako definirane, s filogenetskog su gledišta alge vrlo h
eterogena skupina organizama. Dijelom, u okviru nadcarstva
Procaryota pripadaju carstvu Monera, a dijelom, u okviru
nadcarstva Eucaryota, carstvima Protista i Vegetabilia.


 

 ZELENE ALGE
 

Zelene alge (Chlorophyta), opsežna su skupina steljnjača; obuhvaća mikroskopski sitne, jednostanične oblike (žive pojedinačno ili u kolonijama), nerazgranjene ili razgranjene nitaste alge koje tvore busenčiće, te one još složenije građe, kojih tijelo nalikuje tijelu razvijenijih biljaka (ima rizoide, kauloide i filoide). Uz karotine i ksantofile sadrže klorofil (a i b) koji prevladava te su izrazito zelene boje. Razmnožavaju se spolno i nespolno, a u filogenetski razvijenijih oblika postoji izomorfna, rjeđe heteromorfna, izmjena generacija.

SMEĐE ALGE

Smeđe alge (Phaeophyta) su višestanične, po obliku nitaste, vrpčaste, kožasto-lepezaste, vrpčasto sploštene i dihotomski razgranjene ili raščlanjene poput tijela viših biljaka. Neke mogu doseći duljinu veću od 100 m (Macrocystis pyrifera iz hladnijih juž. mora). Njihovi kromatofori (feoplasti) sadrže klorofil a i malo klorofila c, beta-karotin i ksantofile, među kojima smeđi fukoksantin koji prekriva ostale pigmente. Produkti asimilacije su laminarin, manit (polisaharid) i kapljice ulja. Smeđe alge razmnožavaju se vegetativno fragmentacijom talusa, te nespolno i spolno (izomorfna ili heteromorfna izmjena generacija).

 CRVENE ALGE

Crvene alge (Rhodophyta), višestanične su iznimno jednostanične alge, raznolike građe steljke, nitaste, perasto ili viličasto razgranjene, krpaste ili člankovite, a neke raščlanjene u rizoide, kauloide i filoide. Obojene su svjetlocrveno do ljubičasto, rjeđe su crvenoljubičaste ili smeđecrvene. Klorofil a (u nekih malo klorofila d) i karotinoidi prekriveni su jako fluorescirajućim crvenim, u vodi topljivim fikoeritrinom; u nekih vrsta nalazi se i modri fikocijan. Produkt asimilacije je floridejski škrob, po svojstvima između škroba i glikogena. Razmnožavaju se vegetativno, spolno i nespolno, a značajno je da su nespolne kao i spolne rasplodne stanice nepokretne.

 

preskoči na navigaciju