preskoči na sadržaj

Tehnička škola Kutina

Login
Kutina sada

                                     

3D tvornica budućnosti

 

na društvenoj mreži facebook:

  

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Popravni 2017. godine
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 

♦Minerali♦

-Su produkti prirodnih procesa koji se odlikuju određenim, no ne nužno i fiksnim kemijskim sastavom, stabilnošću u određenim fizikalnim uvjetima te pravilnom unutrašnjom strukturom. Minerali su prirodni homogeni sastojci Zemljine kore.

Vrste minerala:

1.  Kristalizirani minerali : Pojam kristalizirane tvari tj. kristala, podrazumijeva sređen raspored atoma u prostoru unutar uzorka i to takav raspored koji će dati difraktogram kojeg ćemo moći indicirati Müllerovim indeksom. 

2.  Amorfni minerali : Postoji određen broj minerala kod kojih ne dolazi do difrakcije rentgenskih zraka ili pak dolazi do difuzne difrakcije, koja nije vezana za točno određeni smjer, nego se može odbiti u bilo kojem smjeru. To znači da ti minerali nemaju pravilnu unutrašnju strukturu i tada ih nazivamo amorfnima. Kod amorfnih minerala problem je dokazati njihov stalan kemijski sastav.

3.  Metamiktni minerali : Metamiktni minerali su minerali koji su nekada bili u kristaliziranom stanju, ali su u strukturi sadržavali neki radioaktivni element, pa je došlo do raspadanja kristalne rešetke te amorfizacije minerala. Kod ovih minerala problem je utvrditi kako (i od čega) je metamiktna tvar nastala.

Kobalto kalcit

Podjela prema načinu postanka

-S obzirom na način postanka, razlikujemo Pirogene minerale koji su nastali kristalizacijom iz magme. Ako su nastali iz vodenih otopina, nazivamo ih Hidatogenima, a ako su kristalizirali iz plinova i para, pneumatskim mineralima. Ako su minerali nastali iz vruće vode, riječ je o Hidrotermalnim mineralima. Organogeni minerali nastali su djelovanjem organizama u vodenim otopinama. Ako su nastali djelovanjem biljaka, govorimo o Fitogenim, a ako su nastali djelovanjem životinja, Zoogenim mineralima.

Mineralni razredi  :

 1. Borati
 2. Fosfati (uključujući oksisole arsena i vanadija)
 3. Halogenidi
 4. Jodati
 5. Karbonati
 6. Nitrati
 7. Oksidi (uključujući oksihidrokside i hidrokside)
 8. Organski Minerali
 9. Samorodni elementi
 10. Silikati
 11. Sulfati (uključujući oksisole selena, telura i kroma)
 12. Sulfidi (uključujući i selenide i teluride)
 13. Volframati i Molibdati

 

•Znanstvene činjenice•

Da bi se danas opisao mineral, mora se poznavati koristiti čitav niz metoda, često tehnološki vrlo zahtjevnih, tako da se često u opisivanju strukture dolazi do nivoa elementarne jedinične ćelije.

Polisintetska sraštanja ne smatraju se novim mineralom.

Problem definiranja minerala pojavljuje se kada su u pitanju tekućine. Vodu se ne smatra mineralom, ali led i živa smatraju se mineralom. Izvanzemaljske tvari općenito se smatraju mineralima (npr. uzorci s Mjeseca, meteorite i tektite), dok materijali koje proizvodi čovjek nisu minerali.

Živi organizmi često proizvode nešto što ima karakteristike minerala, ali to su proizvodi živih bića (i čovjeka) (npr. kosti, ljušture školjkaša, fosfor u zubima...) te ih se ne smatra mineralima. Ipak, postoji izuzetak kada na takve tvari naknadno djeluje neka geološka sila te se one prirodno izmijene, te ih se tada smatra mineralima.

Danas je poznato oko 4000 minerala, od kojih se za njih dvjestotinjak može reći da su česti u prirodi.

 

Dokumentarac o mineralima:

https://www.youtube.com/watch?v=JxjycTS0CVk

">http://

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju